EMDR

Traumaverwerking met EMDR

Heb je iets vervelends of traumatisch meegemaakt, zoals een ruzie, sterfgeval, mishandeling of ben je geschrokken van een hard geluid? Ben je daardoor banger en stiller of juist onrustiger? Dan kunnen de therapeuten van Elver mogelijk helpen om de ingrijpende ervaring(en) te vwerken met EMDR. EMDR staat voor Eye Movement Desentization and Reprocessing. Het is een therapie die meestal kort duurt en vaak veel effect heeft.

Hoe werkt EMDR?

De EMDR-therapeut stelt bijvoorbeeld een vraag of laat een foto zien die je herinnert aan het meest vervelende moment van de gebeurtenis. Tegelijkertijd leidt de EMDR-therapeut je af met oogbewegingen, licht, geluid of trillingen. Hierdoor wordt de herinnering op een andere, nieuwe manier opgeslagen in het geheugen. De traumatische herinnering wordt zo minder levendig en/of emotioneel, waardoor klachten en problemen zullen verminderen of verdwijnen. EMDR is ook mogelijk wanneer je niet (goed) kan praten. Dan communiceren we met tekeningen, foto’s en/of voorwerpen.

Hoe werken onze EMDR-therapeuten?

De EMDR-therapeuten van Elver zijn opgeleid door de Vereniging EMDR Nederland (VEN) en zijn gespecialiseerd in EMDR bij mensen met een verstandelijke beperking. De EMDR-therapeut start met een intakegesprek. Op basis van jouw informatie over de klachten, gedragsveranderingen en geschiedenis, kan de therapeut vaak meteen aangeven of EMDR een geschikte therapie is.

Als dat zo is, krijg je uitleg over wat EMDR is, hoe het werkt en bespreken we onder andere:

  • Wat belangrijk is in de communicatie 
  • Welke vorm van afleiding geschikt is, bijvoorbeeld oogbewegingen, licht, geluid of trillingen.   
  • Welke locatie het meest geschikt is voor de therapie
  • Welke ondersteuning mogelijk nog meer nodig is
  • Hoe en wanneer de therapie geëvalueerd wordt  
  • Wat jouw rol kan zijn voor, tijdens en na de therapie

De EMDR-therapeut neemt in de eerste sessie(s) uitgebreid de tijd om jou beter te leren kennen. Dan volgt een aantal sessies EMDR behandeling. Werkt de behandeling onvoldoende, dan zoekt de therapeut samen met jou en andere specialisten van Elver naar andere mogelijkheden.

Hoe kan je onze specialisten inschakelen?

Heb je een vraag over de EMDR therapie, het Elver behandelcentrum of zoek je hulp bij meer complexe problemen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder. Je kan ons bereiken via telefoonnummer 0314 – 69 69 99 (op werkdagen van 9.00 - 12.00 uur) of per mail behandelcentrum@elver.nl