Meer weten over zorg?
Bel met het Zorgloket
0314 69 69 99

Omgaan met trauma’s door EMDR

Na een vervelende of zelfs traumatische gebeurtenis, bijvoorbeeld een ruzie, sterfgeval of mishandeling, kan uw kind of familielid met een verstandelijke beperking zich anders gedragen dan u gewend bent. Banger, stiller of juist onrustiger. Met EMDR (Eye Movement Desentization and Reprocessing) kunnen we er samen met u mogelijk voor zorgen dat de vervelende ervaring wordt verwerkt.

Hoe werkt EDMR?

Wetenschappers denken dat een herinnering traumatisch blijft als deze verkeerd is opgeslagen. EMDR, Eye Movement Desentization and Reprocessing, kan helpen dat ongedaan te maken. Deze bijzondere therapie vraagt namelijk op een speciale manier aandacht voor de herinnering, en zorgt tegelijk voor afleiding. Een EMDR-therapeut stelt bijvoorbeeld een vraag die uw kind of familielid herinnert aan de vervelende gebeurtenis, maar leidt tegelijk af met licht, geluid of trillingen. Door de reactie op deze prikkels slaan de hersenen de herinneringen op een andere manier op. De traumatische herinnering wordt zo een gewone herinnering en is na een paar behandelingen geen probleem meer. EDMR kan ook gebruikt worden als uw kind of familielid niet goed kan praten. Dan maakt de therapeut gebruik van beeld.

Uitgebreide kennismaking en uitleg

De EMDR-therapeut nodigt u en uw kind of familielid eerst uit voor een kennismaking. In dat gesprek spreken jullie samen over de klachten, de gevolgen voor de cliënt en wat eraan vooraf is gegaan. Zo kan de therapeut bepalen of EMDR een geschikte therapie is. Als dat zo is, krijgt u een uitgebreide uitleg over EDMR. Daarin bespreken we:

  • Welke manier van communiceren het beste past
  • Of uw kind of familielid wil werken met de lichtbalk, de koptelefoon, trillers of taps
  • Welke locatie het meest geschikt is voor de therapie
  • Of er bijvoorbeeld foto's gemaakt moeten worden van locaties en situaties
  • Welke ondersteuning mogelijk nog meer nodig is
  • Hoe en wanneer we de effecten met elkaar bespreken

Drie tot zes EMDR-behandelingen

In de eerste sessies besteedt de EDMR-therapeut veel tijd aan het leren kennen van u en uw kind of familielid. Daarna volgt de echte behandeling. Meestal zijn drie tot zes sessies genoeg. Als EDMR toch niet werkt, zoekt de therapeut naar andere mogelijkheden om u en uw kind of familielid te helpen. Daarvoor wordt nauw samengewerkt met andere specialisten van Elver. Samen zoeken zij naar de beste manier om de problemen op te kunnen lossen.

EDMR-therapie aanvragen

Wilt u EDMR therapie aanvragen of krijgt u liever eerst meer informatie? U kunt het Elver Behandelcentrum bereiken op 0314-69 69 99 of via behandelcentrum@elver.nl.