Psychologische en Pedagogische Dienst

Psychologische en Pedagogische Dienst

Gedraag je je anders dan je gewend bent? Wil je graag begrijpen waarom dat zo is en hoe je hiermee om kan gaan? Of heb je specifieke vragen over je opvoeding en/of ontwikkeling? Onze orthopedagogen zoeken samen met jou en eventuele andere specialisten naar een passend antwoord.

Welke mogelijkheden biedt de Pedagogische en Psychologische Dienst van Elver?

  • Onze orthopedagogen zijn gespecialiseerd in het begeleiden en behandelen van mensen met een verstandelijke beperking en hun omgeving. Je kan terecht voor onder andere diagnostiek, bijvoorbeeld observatie of onderzoek naar het niveau van functioneren op verschillende gebieden.
  • Uitleg aan ouders, familie, leerkrachten en begeleiders over thema’s die te maken hebben met de ontwikkeling, opvoeding of begeleiding. 
  • Adviseren en coachen van begeleidingsteams in het omgaan met hun bewoner of deelnemer. Dit geldt ook voor mensen die niet bij Elver wonen.
  • Adviseren en coachen binnen het gezin gericht op de opvoeding en onderlinge interacties.
  • Individuele behandeling, bijvoorbeeld EMDR, (cognitieve) gedragstherapie of adviseren andere vormen van therapie.

Hoe werkt onze Pedagogische en Psychologische Dienst?

In een eerste gesprek bespreken we alle vragen, zorgen of klachten. Het is belangrijk om ook te kijken naar de dingen die juist wél goed gaan. Daarna zoeken we samen naar de manier waarop we alle vragen kunnen beantwoorden.

Soms hebben we nog extra informatie nodig. Die verzamelen we door gesprekken, observatie of het afnemen van testen en vragenlijsten. Daarbij kijken we naar jouw gedrag. Ook kijken we naar de omgeving: welke invloed hebben ouders, verzorgers, broers, zussen, begeleiders en/of leerkrachten op jouw gedrag? Hoe kunnen zij hier het beste mee omgaan? Uiteindelijk bespreken we wat er nodig is om te zorgen dat jij je weer goed voelt en je verder kan ontwikkelen. De ene keer is dat een aanpassing in de omgeving en de andere keer is dat een advies over de opvoeding.

Zeker bij complexe vragen werken we samen met onze andere specialisten van ons Behandelcentrum. zoals de Arts voor Verstandelijk Gehandicapten, fysiotherapeut, logopedist, ergotherapeut en vaktherapeuten. Samen met jou organiseren wij de beste hulp.

Hoe kan je onze specialisten inschakelen?

Heb je een vraag over onze Pedagogische en Psychologische Dienst, het Elver Behandelcentrum of zoek je hulp bij meer complexe problemen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder. Je kan ons bereiken via telefoonnummer 0314 69 69 99 (op werkdagen van 9.00 - 12.00 uur) of per e-mail: behandelcentrum@elver.nl