Meer weten over zorg?
Bel met het Zorgloket
0314 69 69 99

Dagbeleving bij Wendakker 5-6

Maandag 15 oktober is de pilot dagbeleving op de woning gestart. In totaal krijgen acht bewoners daginvulling op de woning en gaan daarmee dus niet meer naar hun dagbestedingsgroep toe. Inmiddels zijn we ruim een maand verder. Tijd om te horen hoe het nu met ze gaat. Is het wat ze er van verwacht hadden?

04.12.2018

Joris Nieuwenhuis (persoonlijk begeleider Wendakker 6): “Het is een andere manier van werken, we waren altijd gewend om in een redelijk hoog tempo de ochtendzorg te doen, maar door de komst van de dagbeleving is die druk er af en kan de bewoner meer leidend zijn in het dag ritme. De bewoner bepaalt in zekere zin hoe de dag verloopt. Dat wil niet zeggen dat we ze in alles volgen, maar wel zoveel mogelijk.” Netty Rasing, begeleider Wendakker 5, vult aan: “Bij alles wat we doen betrekken we de bewoners. Dan moet je denken aan het zetten van een kopje koffie, de was opvouwen, tafel dekken etc. Dat deed je eerder zelf, nu nemen we een bewoner mee. Dat gaat niet altijd vanzelf hoor, daar moet je echt in groeien.”

Pilot geslaagd?

“Het is een pilot van een jaar, maar we zien nu al de meerwaarde voor onze bewoners. Bewoners ogen rustiger en relaxter. Een bewoner bij Wendakker 6 maakte voorheen in de avonden en in de weekend veel geluiden van ongemak, niet tevreden en veel onrustig. Deze bewoner is nu veel ontspannender en bij momenten van onrust kunnen we sneller inspelen op wat we denken dat hij nodig heeft. Dat is het mooie van de dagbeleving. Het snel kunnen inspelen op de behoefte van onze bewoner,” vertelt Joris. “Dat geldt ook voor ons. Een bewoner van ons zit altijd in z’n rolstoel. Laatst hebben we hem gewoon op de bank gezet. Dat vond hij geweldig! Ook de familie was enthousiast: “Kan ik eindelijk eens echt met hem knuffelen op de bank in plaats van de rolstoel die altijd tussen ons in zit. Op zo’n moment ben je echt bewuster bezig met de bewoner. Net zoals zwemmen, hier ben je ook heel bewust bezig met de bewoner. Dit soort momenten creëer je samen." vertelt Netty.

Vast patroon in de dag

Er zit wel een vast patroon in de dag van bewoners. Zo heeft Wendakker 6 over het algemeen een rustige ochtend. “Wij hebben meer activiteiten in de middag en avond. Daarnaast is er een hele fijne samenwerking met dagbestedingsgroep het Rode Vierkant. Een begeleider van het Rode Vierkant komt namelijk één keer in de week langs om mee te draaien op de groep. Op die manier kunnen wij leren van hun en zij van ons. Dat is toch geweldig?” Wendakker 5 heeft ook hun eigen ritme. “Wij gebruiken heel veel liedjes. Als wij de bewoners ’s ochtends uit bed halen kloppen we op de deur en beginnen met het liedje: ‘begin de dag met een dans’. Als we gaan eten of een activiteit doen dan starten we met het zingen van een liedje. Door herhaling creëer je herkenning. Je merkt dat het nu langzaam begint bij bewoners.”

Leerproces

Er zijn dus al hele mooie momenten gecreëerd. Joris en Netty: “Toch is het niet alleen maar geweldig. Het is een leerproces, daar zitten we middenin. Elkaar feedback geven is er één van. Dat kan veel beter en vaker. Ook het dagprogramma moeten we constant bijschaven. Het is nooit af. Daarnaast moeten we natuurlijk onze administratieve werkzaamheden tussendoor doen, denk aan roosteren en rapporteren. Wij hebben wel iets meer formatie gekregen, maar je krijgt ook een aantal bewoners erbij overdag. Kortom, de pilot is zeker geslaagd maar we blijven zoeken en bijschaven naar een perfecte dagbeleving.”