Meer weten over zorg?
Bel met het Zorgloket
0314 69 69 99

Dagbeleving op de woning

Maandag 15 oktober is Wendakker 5 en 6 feestelijk gestart met de pilot: dagbeleving op de woning. In totaal krijgen negen bewoners daginvulling op de woning en gaan ze dus niet meer naar hun dagbestedingsgroep toe. Een zo gewoon mogelijk leven, waarbij de regie zoveel mogelijk bij de bewoner ligt, dat is het uitgangspunt.

18.10.2018

Regie bij de bewoner

Persoonlijk begeleider Joris Nieuwenhuis van Wendakker 6: “Toen deze vraag begin van het jaar voorbij kwam waren wij meteen enthousiast. Het mooie aan deze vorm van dagbesteding is dat je veel meer kan meegaan met het tempo van de bewoner. Dagbeleving is niet van 9.00 tot 16.00 uur, maar vanaf het moment van opstaan tot het naar bed gaan, 7 dagen per week. Wil een bewoner iets langer blijven liggen? Dan is dat mogelijk. Heeft de bewoner een mindere dag? Dan passen we, in hoeverre dat gaat, de activiteiten daarop aan. Op die manier heeft de bewoner de regie.”

Dagprogramma’s samenstellen

“Voor deze pilot waren er een aantal voorwaarden, waaronder één keer per dag naar buiten en zelf koken. Dat zijn mooie uitgangspunten. Daaromheen hebben wij zelf een aantal dagprogramma’s met diverse activiteiten samengesteld. Dan moet je denken aan lichaamsgebonden activiteiten, zwemmen, snoezelen, fietsen, boodschappen doen etc. Om de dagbeleving zo optimaal mogelijk te maken hebben wij zelf ook maatregelen getroffen. Wij zijn bijvoorbeeld alleen nog telefonisch bereikbaar tussen 10.00 – 12.00 uur en na 20.00 uur. Ook is de computer naar boven gegaan. Dit waren allemaal storende elementen. Je kan je voorstellen dat als je net met een bewoner in een contactmoment zit en de telefoon gaat, dat het moment alweer weg is."

Benieuwd hoe het over een tijdje gaat met de bewoners? Wij ook, daarom gaan we eind november langs om te zien hoe het met ze gaat.