Meer weten over zorg?
Bel met het Zorgloket
0314 69 69 99

Unieke samenwerking De Ziep (onderwijs) en Elver (zorg)

Afgelopen week verscheen er een prachtig interview in De Gelderlander over de unieke samenwerking tussen De Ziep (onderwijs) en Elver (zorg).

31.01.2018

Gehandicapte jongeren tóch naar school

Volgende stap is kijken of hulp ook na 18de verjaardag door kan gaan

JUF KARLIJN HELPT QUINTEN IN DE LES. DE ANDERE LEERLINGEN IN DE GROEP KIJKEN TOE. JAN RULAND VAN DEN BRINK

Samenwerking tussen school De Ziep en zorgaanbieder Elver is uniek in de regio en biedt ernstig gehandicapte jongeren kans op onderwijs.

journalist: MIRIAM SZALATA

Ze hebben contact met leeftijdgenootjes, kunnen zich ontwikkelen en als het even niet gaat, zijn ze met voldoende zorg omringd.

Jongeren met een verstandelijke of meervoudige beperking kunnen toch onderwijs krijgen dankzij de nieuwe onderwijs-zorggroep van school De Ziep in Didam en zorginstelling Elver. De driejarige 'proef' is nu omgezet in duurzame samenwerking.
Juf Karlijn helpt Quitnen in de les. De andere leerlingen kijken toe.
Het waren de ouders van een leerling op De Ziep, een school voor voortgezet speciaal onderwijs, die aan de basis stonden. ,,De zoon had veel intensieve zorg nodig en dat konden we hier niet meer op school geven, maar hij was wel in staat om te leren. De vader vroeg zich af of er niet iets te bedenken was, want er waren vast meer leerlingen zoals zijn zoon'', vertelt directeur Margot Kleinpenning van school De Ziep.

Samen met Elver, die in het schoolgebouw een eigen dagbestedingsruimte heeft, werd een plan bedacht waar ze beide wat aan hebben: jongeren van Elver die veel zorg nodig hebben, kunnen toch onderwijs krijgen. En jongeren van De Ziep die om meer zorg gaan vragen, blijven binnen de school.

Dat is uitgegroeid tot een klas van tien leerlingen met twee begeleiders van Elver en twee personeelsleden van De Ziep. ,,Ouders zijn er vanaf het begin bij betrokken. Dat maakt het ook bijzonder'', zegt Kleinpenning.

Jacqueline Middelbrink heeft haar 15-jarige zoon Hylke vanaf het begin in de bijzondere klas zitten. Ze heeft de jongen, die meervoudig gehandicapt is, zien vooruitgaan. ,,Hij pakt dingen op, is in zijn ontwikkeling verder. Zo hebben wij veel jaren aan tellen gedaan, maar dat verslapt dat weer. Op een gegeven moment zong ik thuis een liedje met cijfers, ik zag aan zijn gezichtsuitdrukking dat hij het herkende. Had hij hier op school gehad. Dat motiveert je dan als ouders om ook weer om door te gaan met tellen.''

Ook de 15-jarige zoon Quinten Zeijseink van Miranda Gordon is sinds drie jaar op de zorgonderwijsgroep. Voorheen zat hij bij Zozijn, waar alleen zorg werd gegeven. Op zoek naar woonruimte kwam Gordon bij Elver terecht, die wooneenheden naast het complex van De Ziep heeft. Zo maakte Quinten ook zijn entree in het speciale klasje. ,,Ik zie hem groeien. Bij schilderen bijvoorbeeld, bleef hij alleen maar kijken. Nu doet hij mee.''
onderwijs op De Ziep gecombineerd met zorg van Elver
Foto: Jan Ruland van den Brink


Orianda Nijland werkt vanuit Elver als begeleidster op de groep, Karlijn van Esveld als leerkracht vanuit De Ziep. Voor elke leerling is er een op maat gemaakt programma dat ook weer kan worden aangepast. De ene keer volgen ze onderwijs in de vertrouwde omgeving van de groep, de andere keer in de reguliere les van De Ziep, zoals koken of gymnastiek.

De Ziep is een school voor leerlingen tot 18 jaar. Daarom wordt in de zorgonderwijsgroep ook al gekeken naar wat daarna. ,,We proberen leerlijnen te maken zodat de ontwikkeling niet ophoudt als ze volwassen zijn'', zegt Ronny Kaemingk, regiomanager dagbesteding van Elver. De zorgaanbieder kijkt samen met de school en de ouders naar bijvoorbeeld de mogelijkheden van stages.

Moeder Jacqueline Middelbrink is er blij mee: ,,Eerst dacht je: het wordt dagbesteding en dat is het dan. Maar nu zie je dat er best veel mogelijk is. En het geeft een fijn gevoel te weten dat het na school gewoon verder gaat.''

De behoefte aan deze vorm van zorg en onderwijs is groter dan de groep nu is, weet Kleinpenning. ,,We hebben vier aanmeldingen. Dat zijn er meer dan dat er vertrekken. Dus de vraag is: wat gaan we nu doen? Daar zijn we volop mee bezig.''

 

Foto's: Jan Ruland van den Brink