Dagbesteding en opvang voor interne als externe kinderen en jongeren
28 jul.

Dagbesteding en opvang voor interne als externe kinderen en jongeren

In augustus 2015 viel het doek voor basisschool de Timpaan in Nieuw-Wehl. De school ontving te weinig aanmeldingen, waardoor goed onderwijsaanbod niet meer gegarandeerd kon worden. Elver nam het oude schoolgebouw over en realiseerde in juni 2016 een plek voor dagbesteding en opvang voor zowel interne als externe kinderen en jongeren: De Opmaat. Eén van de deelnemers van de Opmaat is Wilmer. Marleen Plaggenmarsch, moeder van Wilmer, vertelt haar verhaal.

Thuissituatie

Wilmer woont samen met zijn ouders en broertje Ruben. “Omdat Wilmer moeilijk verstaanbaar gedrag laat zien als er teveel prikkels zijn, en ook boos kan worden wat hij fysiek afreageert, kan het voor Ruben lastig zijn om met Wilmer om te gaan”, vertelt Marleen. “Daarnaast heeft Ruben zelf ADHD, waardoor Ruben ook gevoelig is voor prikkels. Dit zorgt thuis regelmatig voor conflicten. Naast de conflicten kan Ruben ook erg zorgzaam en lief zijn voor Wilmer. Zo neemt Ruben Wilmer mee naar boven, als er in de kamer harde geluiden zijn die spanningen opleveren bij Wilmer.”

Sinds eind vorig jaar is Wilmer deelnemer van groep Octijn bij de Opmaat. De weg hiernaartoe verliep niet helemaal soepel. “Wilmer ging tot de zomervakantie 2019 naar het ZMLK-onderwijs in Doetinchem. Omdat Wilmer destijds bijna 13 werd, werden we genoodzaakt om een andere school te zoeken. Na de vakantie startte Wilmer op de Ziep in Didam, maar om verschillende redenen verliep dit niet goed. Wilmer is hierdoor gestopt bij de Ziep. In november 2019 is Wilmer gestart bij de Opmaat. Bij de Opmaat geniet Wilmer onder andere van muziek maken, fietsen, buiten spelen en snoezelen.”

Werkzaam bij Elver

Zowel Marleen als haar man Gerard kennen Elver goed. Gerard werkt bij Elver in Arnhem als chauffeur/begeleider bij de dagbesteding. Marleen heeft op een woongroep van Elver in Arnhem gewerkt. Ze is een aantal jaren geleden gestopt om voor Wilmer te zorgen. Doordat er nu minder ambulante werkers langskomen, is er meer rust gekomen.

Er kwam echter weer onrust toen in maart 2020 het Coronavirus uitbrak in Nederland. “Aan de ene kant was dit een moeilijke tijd door de onduidelijkheid die het met zich meebracht. Zo werkt Gerard tijdelijk op Groep 2 in Arnhem, waardoor ook zijn werktijden zijn veranderd. Dit geeft onrust bij Wilmer, omdat zijn structuur dan niet meer klopt. Hij vraagt steeds waar papa is, wanneer hij niet op de gebruikelijke tijden thuis is. Aan de andere kant denk ik dat andere ouders het misschien wel zwaarder hebben gehad, toen ook de dagbesteding moest sluiten. Omdat ik dus een aantal jaren geleden ben gestopt met werken, en vanwege mijn ervaring in de gehandicaptenzorg, was het voor mij haalbaar om de zorg voor Wilmer op me te nemen. Ondanks de ervaring bleef het wel een pittige tijd. Alles was anders. Het was niet mogelijk om dat uit te leggen aan Wilmer. Wilmer kon niet meer naar zwemles, judo of de dagbesteding. De structuur van Wilmer viel weg, wat regelmatig zorgde voor boze buien thuis.”

Contact met De Opmaat

17 maart was de laatste keer dat Wilmer naar de dagbesteding ging. Ondanks dat Wilmer niet naar de dagbesteding kon, was het contact met de Opmaat goed. “Iedere week werden we gebeld en konden we delen hoe het ging en kregen we tips en meeleven. Zo ontstond er bijvoorbeeld spanning, wanneer Wilmer ook graag op de computer wilde wanneer Ruben aan de slag ging voor school op dezelfde computer. Vanuit de Opmaat kregen we toen een iPad te leen. Ook kregen we van de Opmaat een pakket met materialen om thuis wat activiteiten met Wilmer te doen. Super hoe de begeleiding van de Opmaat mee dachten. Toppers hoor!”

Sinds 27 april kan Wilmer weer voor twee dagen naar de opvang, voor sommige externe kinderen is dit al uitgebreid naar vier dagen. Dit geeft Marleen meer tijd voor haarzelf. “Alhoewel de dagen nog steeds wel druk kunnen zijn met het halen en brengen van de jongens, ben ik blij dat Wilmer weer naar de dagbesteding kan. Dan kan ik rustig even onze hond Mazzel uitlaten, zonder dat Wilmer met buggy en al de sloot in wil rijden.”