Dat is werken in een quarantaineteam
16 nov.

Dat is werken in een quarantaineteam

Het is eind september. We hebben een relatief rustige zomer achter de rug. Er waren geen besmettingen en alle quarantaineteamleden werken gewoon op hun eigen woon- of dagbestedingsgroep.

Wel is er een constante achterwacht actief. Een soort roulerende oproepdienst voor als er een test uitstaat en er een bevestigde positieve besmetting is geconstateerd. Zij kunnen na een oproep direct aan de slag.

Regelstand

En dan is daar ineens weer een oproep. Het team van mijn eigen werkplek gaat ook in de regelstand, want mijn reguliere diensten op de woning moeten opgevangen worden. Dat vraagt grote flexibiliteit, niet alleen van de leden van het quarantaineteam, maar ook van de teamleden op jouw reguliere werkplek. 

Zaterdagavond 10 oktober

Vandaag heb ik nog een dagdienst gedraaid in het quarantaineteam, dit keer op een woning waar alle bewoners positief getest zijn en waar ook veel teamleden van de woning zijn uitgevallen met een positieve testuitslag. Ik heb ook achterwacht. Om 21.00 uur gaat mijn telefoon. Het is de V&C dienst die aangeeft dat er nieuwe besmettingen zijn op een andere woning. Ook meldt de dienst dat ook daar veel teamleden zijn uitgevallen.
Ik overleg even telefonisch met de regiomanager en Miriam, mijn collega, en ook roosteraar, en besluit de betreffende woning even te bellen. Dit zijn hectische momenten. Er gebeurt heel veel in korte tijd. Ik vraag de collega van de woning hoe het met haar is en met de bewoners. Ook vraag ik of ze het prettig vindt dat ik nu kom, of morgenochtend. We nemen kort wat belangrijke punten door. Het zijn stressvolle momenten als dit op je eigen groep gebeurt. We spreken af dat ik de volgende morgen kom.

Zondag 11 oktober

Als ik op de woning kom zie ik een collega die enorm druk is om alles in goede banen te leiden. Eerst maar eens even horen hoe het met haar en de bewoners is. Daarna ga ik aan de slag en prioriteiten stellen. Dit gaat van het creëren van een schone ruimte tot zorgen voor voldoende PBM, spullen overhuizen, een tijdelijke keuken inrichten en afspraken met familie maken over contactmomenten.

Dit laatste is best lastig. Ik begrijp de familie heel goed, ze willen horen hoe het met hun kind, broer of zus is. Als we samen afspreken dat er elke avond tussen 19.00 en 20.00 uur gebeld wordt en er maar naar 1 contactpersoon is, is dat best even slikken voor familie. Toch hebben ze ook begrip. Zeker als ik uitleg waarom. Uiteraard spreken we ook af dat we bellen als er tussendoor bijzonderheden zijn. Dit alles om zo gestructureerd en veilig mogelijk te kunnen werken. Zo kunnen we veel aandacht aan de bewoners geven en goede zorg bieden.

Veel samenwerking

Er is heel veel samenwerking met bijvoorbeeld de transportdienst. Er zijn opklaptafels nodig, extra waskarren en een vuilcontainer. Dit omdat alles als besmet materiaal gezien moet worden. Denk daarnaast ook aan de keuken, eten wat in aparte bakjes wordt aangeleverd, extra boodschappen die nodig zijn. ICT, autorisaties voor Puur, sleutels. Het is haast niet voor te stellen wat er in korte tijd allemaal geregeld moet worden en hoeveel collega’s daarbij betrokken zijn. En iedere keer is het weer fantastisch om te ervaren hoe we dit samen bij Elver regelen. Saamhorigheid, samen de schouders eronder.

Voorlichting en aandacht

Een ander belangrijk onderdeel van het werken in het quarantaineteam is voorlichting. Hoe werk je veilig? Hoe ga je om met besmette materialen? Waar moet je op letten in de zorg voor bewoners?

Ook de zorg en aandacht voor je collega’s mag niet vergeten worden. Het is best emotioneel als je teamleden uitvallen door ziekte en er nog maar een paar mensen achterblijven om te kunnen werken. Ineens komt een quarantaineteam inspringen die eigenlijk de coördinatie overneemt. Daarnaast is het een stressvolle situatie en dit doet veel met mensen. Ook hierin heeft het quarantaineteam een observerende rol. We schakelen de teamcoach of regiomanager in als we denken dat er extra hulp en aandacht nodig is.

Rust keert terug

Wanneer de woning veilig is ingericht en de zaken op de rit en geregeld zijn, merk je dat er rust komt. De spanning bij collega’s verdwijnt. De boodschap die we meegeven is dat je veilig werkt als je je aan de voorschriften houdt. Je loopt dan weinig tot geen risico. Dat is ook onze vuistregel, altijd veilig werken!

Als alles op de woning draait, kan je een stapje achteruit doen. Ondertussen zijn de diensten ingevuld en zijn meerdere collega’s van het quarantaineteam ingevlogen. En dat is ook het moment waarop ik zelf even moet filteren. Alle emoties die ik in korte tijd heb opgevangen van bewoners, collega’s en verwanten maken dat ik nu zelf even alles op een rijtje moet zetten. Dan merk ik pas hoeveel energie het heeft gekost. Daarbij gaan sommige dingen niet in de koude kleren zitten. Gelukkig weet ik mijn collega’s te vinden en ziet mijn thuisfront ook dat de vermoeidheid even toeslaat. Even rust pakken, lekker wandelen om de volgende dagen weer te kunnen werken.

Een enorm leuke uitdaging

Na een volle week stap ik weer even uit, omdat ik op mijn eigen woning ook hard nodig ben. Ik laat me preventief testen en kan daarna weer aan de slag op mijn eigen woning.

Werken in het quarantaineteam is: een enorme uitdaging, werken in hectische situaties, prioriteiten kunnen stellen, zeker zijn van jezelf en je eigen kunnen, samenwerken met veel verschillende disciplines, omgaan met stressvolle situaties, maar ook een onvergetelijke ervaring, veel leren over bewoners, veel leren over het ziektebeeld corona, werken met veel verschillende collega’s, werken in een stevig en prettig team waarbij elk teamlid even waardevol is.