“De Kojo levert een glimlach op hun gezicht”
06 mrt.

De Kojo

Kinderdagcentrum De Opmaat van Elver heeft sinds kort een alles-in-een computer met oogbesturing, genaamd de Kojo. Speciaal gemaakt voor kinderen en volwassenen met ernstige motorische of meervoudige beperkingen. De Kojo is breed inzetbaar. “Wij gebruiken de Kojo voor alle kinderen binnen De Opmaat. Er zitten verschillende spellen bij op alle niveaus, dus voor ieder wat wils.”

Prikkelt, stimuleert en ontwikkelt

De Kojo prikkelt, stimuleert, ontwikkelt en daagt de kinderen uit. Met het spelen van een spel kijk je naar het scherm, waar vervolgens meteen iets leuks gebeurt (daar waar je kijkt). De spellen lopen uiteen van balletjes die oppoppen, tot lampjes die aan of uit gaan als je er naar kijkt of gekleurde strepen die op het scherm verschijnen. Doordat er ook een geluid te horen is wordt het kind extra geprikkeld om naar het scherm te kijken.

Begeleidster Gerjanne: “Het is zoeken welk spel bij iemand past. We bouwen het daarom heel langzaam op. Het is intensief omdat ze constant prikkels te verwerken krijgen. Je moet bedenken dat dit nieuw voor ze is, ze kijken naar het scherm en er gebeurt wat. Erg leuk om te zien is dat ze blij worden van de Kojo. Sommige kinderen krijgen al een glimlach als de Kojo in het lokaal wordt gezet.”

Andere doelgroepen

Ook andere cliënten van Elver gebruiken de Kojo, maar wel vanuit De Opmaat. Voor de logopedisten is het ook een waardevol hulpmiddel. Logopediste Marjolein: “We hebben bij Elver veel verschillende cliënten. Sommigen zijn motorisch zeer beperkt, waardoor ze bijvoorbeeld hun handen niet goed kunnen gebruiken. Voor hen kan oogbesturing een uitkomst zijn. Door te kijken naar het scherm gebeurt er van alles en kun je ontwikkeling stimuleren. Daarnaast hadden we nog geen hulpmiddel dat werkt op oogbesturing. Een hele mooie aanvulling dus.”

De Kojo is ook goed in te zetten om te kijken wat de cliënt allemaal begrijpt. Je kunt achteraf lezen en analyseren hoe en waar de cliënt naar heeft gekeken. Op die manier kunnen we elke mogelijkheid van de cliënt benutten.