Begeleider wonen Bernadet

Begeleider wonen Bernadet

In 2016 ben ik begonnen als vakantiekracht bij Elver. In het begin moest ik erg wennen. Ik had bij verschillende zorginstellingen stage gelopen, maar bij Elver was het anders. Het verschil? Elver heeft alles onder één dak: arts, tandarts, dagbesteding, fysio, pedicure, diëtist etc. De lijntjes met de verschillende disciplines zijn kort, waardoor je goede zorg kan leveren aan bewoners.

Van flexmedewerker tot begeleider wonen

Via een vriendin hoorde ik dat Elver vakantiekrachten zocht. Ik had net mijn MMZ-4 opleiding afgerond, dus dit zou een mooi vervolg zijn. Ik kon aan de slag bij dagbestedingsgroep de Sterrewater in Hoog-Keppel. Een zorg intensieve groep waar deelnemers om de beurt gaan zwemmen met een bewegingsagoog. Helaas kreeg ik die zomer een ongelukje met mijn vinger, dus was ik niet meer in staat om zorg te verlenen aan de deelnemers bij de Sterrewater.

Toen ben ik begonnen met flexen. Dit was ook een mooie kans om Elver beter te leren kennen. Ik ben op verschillende groepen geweest. Zo ben ik er ook achter gekomen waar mijn interesses liggen. Na de vakantieperiode kreeg ik een jaarcontract. Al snel kwam ik terecht bij Norman Belvealstraat 11 in Wehl. In het eerste jaar begeleidde ik vooral een bewoner die 1 op 1 begeleiding nodig had. Toen de bewoner ging verhuizen werd mijn ‘functie’ overbodig. Ik heb toen een paar maanden gewerkt bij Linde 3-4. Dat vond ik erg leuk. In die tijd kreeg ik de kans om terug te keren naar Norman. Omdat ik zo’n leuke tijd heb gehad ben ik terug gegaan. Sinds mei 2018 werk ik als vaste begeleider wonen en heb het erg naar mijn zin.

Hoe is het werken op een buitenlocatie?

Het bevalt mij ontzettend goed. Doordat wij geschakeld zitten aan Norman 7-9 heb je altijd collega’s waarop je kan terugvallen. Zo ben je nooit ‘alleen’. Dat vind ik een fijne gedachte. Op de groep werk je namelijk altijd alleen. Het is van belang dat je zelf beslissingen kan nemen, je verantwoordelijkheid draagt en methodisch kan werken. Op elke groep wonen zes bewoners. ’s Nachts is er een slaapdienst en ben je alleen verantwoordelijk voor 18 bewoners. Meestal zijn de nachten rustig.

Hoe ziet een dag eruit?

We beginnen de dag om 7.00 uur. De eerste bewoner maken we 7.30 uur wakker en de rest van de bewoners volgt. De ene bewoner wil graag op haar eigen appartement ontbijten terwijl de rest gezamenlijk beneden zit. Tussen 9.00 – 10.00 uur gaan de meeste bewoners met de bus naar dagbesteding. Als de laatste bewoner opgehaald is om 10.00 uur, is de ochtenddienst afgelopen. Om 14.00 uur begint de late dienst. Van 14.00 – 16.00 uur werken we aan onze taken. Als de bewoners thuis komen maak je er een gezellige middag/avond van. Sommige bewoners gaan ‘s avonds sporten, zwemmen, volksdansen of naar de spindo. Wij proberen zoveel mogelijk het gewone leven te waarborgen.

Op woensdag en zaterdag koken wij zelf. Sinds een tijdje kunnen bewoners een maaltijd uit een ‘kook’boekje zoeken. Omdat het visueel voor hen is, kunnen ze makkelijker kiezen. Vervolgens gaan we samen naar de supermarkt om dit te halen. Soms helpen de bewoners bij het koken. Elke dag heeft iemand anders kookbeurt en helpt iemand met de huishoudelijke taken. Wij ondersteunen waar nodig is.

Wat maakt het werken op een buitenlocatie zo leuk?

Ik ervaar de vrijheid. We gaan wekelijks op stap, denk aan lunchen in de stad, boodschappen doen etc. Ook vind ik het fijn dat de diensten in verhouding langer zijn dan als je werkt op het terrein. Doordat wij hier slaapdiensten draaien hoef je minder vaak terug te komen en draai je geen gebroken diensten. We zijn een zelfstandig werkend team