Begeleider wonen Melissa

Begeleider wonen Melissa

Sinds kort ben ik gestart bij Zonneschijn 2. Een groep van 10 bewoners, 3 vrouwen en 7 mannen. Allemaal met een eigen rugzakje, wat maakt dat ik dit werk juist zo uitdagend vind. Iedere bewoner heeft een eigen hulpvraag, hier kijken we met heel het team en alle betrokkenen (orthopedagoog, ouders/verzorgers, arts en andere ondersteunende diensten) naar om de juiste begeleiding te bieden. Samen sparren met een concreet doel voor ogen.

Een dag bij Zonneschijn 2 in Arnhem

We starten de dag om 7.00 uur. Een aantal bewoners komt zelfstandig naar beneden en een aantal maken we wakker. Ze hebben allemaal sturing nodig en een aantal ook hulp bij de verzorging. We ontbijten gedeeltelijk samen tussen 07:15 en 09:00. Het verschilt per dagbestedingslocatie hoe laat ze aanwezig moeten zijn, daarom is het moment om te gaan ontbijten niet voor iedereen hetzelfde. Tussen 08.30 en 10.00 uur gaan de bewoners naar dagbesteding op verschillende locaties. Een aantal worden opgehaald met de taxi en een aantal lopen zelfstandig naar ‘de tuin’ (dagbesteding op het terrein). Vanaf 14:30 komen ze terug van dagbesteding, dan drinken we gezamenlijk een kopje thee of koffie en evalueren we kort samen de dag van de bewoners. Na dit rust momentje krijgen ze wat tijd voor zichzelf, de een kiest er voor om lekker over het terrein te fietsen en de ander vind het heerlijk om op zijn/haar kamer muziek te luisteren. Ook vinden ze het leuk om mee te helpen koken, samen aardappelen schillen, de boontjes doppen of even roeren in de pan. Zo draagt iedereen zijn steentje bij. 

Na het eten hebben we opnieuw een rust momentje en voor sommige de mogelijkheid om zijn/haar taakje te doen. Om 19:30 drinken we met z’n allen een kopje thee of koffie. Na het koffie moment is er tijd om even lekker te douchen of ontspannen te badderen. Ook een aantal dames willen graag verzorgd de deur uit, daar horen gelakte nagels dan natuurlijk ook bij. In de tijd voor dat ze naar bed gaan is dan ook een mooi moment om dit soort dingen samen met de bewoners te doen. Dan tanden poetsen, pyjama aan en dan is het al weer tijd om naar bed te gaan. De een heeft behoefte aan een verhaaltje voor het slapen gaan en de ander wil nog even gezellig kletsen. Zo proberen we voor iedereen de dag rustig af te sluiten om vervolgens de volgende ochtend weer fris te beginnen.

Waar doen we het voor?

Voor die ene knuffel, glimlach of de vraag wanneer ben je weer? De rust die je weer terug ziet keren bij een bewoner door bijvoorbeeld samen zijn\haar kleding kast netjes te maken. Voor ons simpel, voor hun zeeën van rust.

Kijken naar talent in plaats van de beperkingen

Onze bewoners gaan allemaal naar dagbesteding, waar een ieder op zijn/haar manier een waarde volle bijdrage levert. Sieraden maken, kussentjes borduren, hout bewerken of de tuin helemaal netjes maken. Iedereen heeft zijn eigen talent, iets waar ze erg trots op zijn. Samen boodschappen doen en vervolgens samen de maaltijd klaar maken. Het gewone leven waarborgen en daarbij gebruik maken van ieders talent.