Begeleiders wonen Arjan en Fleur

Begeleiders wonen Arjan en Fleur

In deze blog stellen wij jou graag voor aan Fleur en Arjan (beiden momenteel werkzaam bij Paardenbloem 2) en zij vertellen jou graag over hoe hun dag verloopt als begeleider binnen deze groep.

“Wij zijn werkzaam bij een actieve leuke groep waar 4 jonge mannen/jongens wonen met diverse mogelijkheden. Denk hierbij aan de begeleiding voor moeilijk verstaanbaar gedrag” vertelt Fleur. “Hiervoor heb ik in Laag-Soeren gewerkt in een hele andere setting. Het was een andere doelgroep dan waar ik nu werk, maar ik was ook samen met andere collega’s verantwoordelijk voor 14 bewoners. Toen de vacature van Paardenbloem 2 in 2017 online kwam leek het mij een superleuke uitdaging om een nieuwe groep op te starten. Daarnaast vind ik het begeleidingsintensieve aspect erg interessant. Zoals ik aangaf hiervoor was ik gewend om met 14 bewoners te werken, het voordeel van 4 bewoners is dat je met meerdere begeleiders makkelijk op pad kan gaan buiten ons terrein.” Arjan: “Ik ben een zij-instromer, ik kom vanuit de wooninrichting branche en dat is natuurlijk heel iets anders dan als begeleider op een groep te werken. Ik heb mij tien jaar geleden om laten scholen, omdat ik via een zij-ingang meegekeken heb in de gezondheidszorg. Ik ben door een headhunters bureau benaderd voorgesteld bij een andere gehandicaptenzorginstelling in Baarn en daar merkte ik meteen dat er een klik was met de doelgroep cliënten met moeilijk verstaanbaar gedrag. Er was een bijzondere klik met een cliënt en daar ben ik uiteindelijk de persoonlijk begeleider van geworden. Deze cliënt had in de basis 2-op-1 begeleiding nodig, maar door de samenwerking kon ik 1-op-1 begeleiding geven. Ik heb bewust voor Elver gekozen, omdat ik naar de Achterhoek ben verhuisd. Ik heb voorheen in Utrecht met dezelfde doelgroep gewerkt en daardoor kan ik nu mijn kennis inzetten binnen dit team.”

Het gewone leven is leidend

Arjan en Fleur: “Er bestaan vaak verkeerde opvattingen over de begeleidingsintensieve doelgroep, dat je niets kan doen met de bewoners. Maar waarom niet? Als je het niet probeert dan gebeurt er ook niets. Wij doen juist heel veel leuke dingen en doen niets liever dan erop uitgaan. Laatst zijn wij nog naar de Parkparade in Doetinchem geweest. De bewoners hebben ervan genoten. Zo doen de bewoners van de Paardenbloem elke dag met begeleiding boodschappen buiten het terrein van Elver, wordt er elke dag gekookt en wordt er veel aan beweging gedaan zoals fietsen en wandelen. Het kan zijn dat er agressie voorkomt op de groep. Soms wil een bewoner iets vertellen wat er die dag gebeurd is en dit uit zich soms lijfelijk. Ze hebben dan te weinig woorden tot hun beschikking om dit verbaal te kunnen uiten. Dit is maar een heel klein onderdeel van de dag waar wij de focus niet op hebben liggen, maar juist op het gewone leven en de positieve dingen die er op een dag gebeuren.

Hoe ziet een dag eruit?

Rond 8.00 uur start de dag bij ons. Wij maken de bewoners een voor een wakker. De dag start voor iedereen anders. De ene bewoner vindt het fijn om eerst te douchen, de ander start de dag liever met het ontbijt. De begeleiders van Paardenbloem 2 geven ook een deelnemer dagbesteding, waarvan de begeleiding één op één is.

Wanneer de bewoners terugkomen van hun dagbesteding, drinken wij gezellig een kop koffie of thee en bespreken wij (voor wie het aankan) hoe hun dag is verlopen. Vervolgens halen we de bus op en gaan naar de winkel om het avondeten te kopen. Wie er niet meegaat, heeft dan tijd om rustig bij te komen van de dag als dit nodig is of gaat een andere activiteit ondernemen zoals een rondje fietsen.

Wanneer de boodschappen er zijn, kan er gekookt worden samen met de bewoners. Na het eten wordt er gezamenlijk opgeruimd. Sommige bewoners bellen dan even naar hun ouders en vervolgens gaan we de geiten voeren of de paarden aaien. Terug op de Paardenbloem wordt er koffie of thee gedronken. Daarna start langzaam het avondritueel van douchen en naar bed brengen. De laatste bewoner gaat rond 22:15 uur naar bed.

Kijken naar de bewoner

Het is belangrijk om goed te kijken naar de bewoner. Waar groeit de bewoner van? Bij ons groeien ze bijvoorbeeld van een compliment en ze zoveel mogelijk zelf laten doen. Wij helpen de jongens graag waar het hen zelf niet helemaal lukt. Samen zijn wij 100%. Het kan zijn dat een bewoner de ene dag voor 80% iets zelf kan en de volgende dag maar voor 20%, maar wij geven hen altijd het gevoel dat zij zoveel mogelijk zelf hebben gedaan.

Fleur: “Elver biedt de mogelijkheden om door te groeien. Ik heb Sociaal Pedagogische Hulpverlening gestudeerd en heb aangegeven dat ik naast het werken op de groep graag wat meer uitdaging zou willen. Ik heb een extra taak gekregen en help bij het coördineren van de meerzorg. Dat is voor mij belangrijk. En werken met deze doelgroep vind ik heerlijk.” Arjan: “Als je ziet dat ze zo normaal mogelijk de dag doorkomen dan heb je toch mooi werk?”

Wil je graag bij Elver aan de slag om bij te dragen aan het gewone leven?

Ben jij ook geïnteresseerd in werken met deze doelgroep? Of ben jij als persoon buiten de zorg heel benieuwd naar hoe het is om als zij-instromer binnen te komen? Neem dan contact op met Arjan (ervaringsdeskundige als zij-instromer) en Fleur bij Paardenbloem 2 via paardenbloem2@elver.nl of 0314-696998.

Ben jij juist benieuwd naar andere doelgroepen binnen Elver? Neem dan contact op met Kylie Helmink, Afdeling HR, via 0314-696215 of bekijk al onze vacatures. Klik hier,